Spelregelwijzigingen 2023/2024

Donderdag 31 augustus werden de spelregelwijzigingen voor komend seizoen besproken, tijdens het eerste spelregeluurtje van dit seizoen. Hieronder de belangrijkste wijzigingen voor een ieder die er niet bij kon zijn of het nog eens wil nalezen.

In de media is er veel aandacht voor landelijke en internationale maatregelen. Zoals extra blessuretijd, sneller gele kaarten voor protesteren etc. Jullie krijgen daar met oefenwedstrijden misschien al vragen over en spelers zijn benieuwd of dat ook voor het amateurvoetbal geldt. Binnenkort zijn de themabijeenkomsten en daar zal de KNVB benadrukken dat dit ook geldt voor amateurscheidsrechters.

– Trek dus dus tijd bij als spelers een doelpunt uitgebreid vieren 
– Zorg dat je spelers die met hun hoofden tegen elkaar gaan staan bestraft met een gele kaart 
– Treed ook op tegen spelers die aan komen rennen en het vuurtje op komen stoken 
– Keepers die aan komen rennen om hun spelers weg te halen, die bestraf je daarvoor niet. Ze helpen je. Gaan ze zich met tegenstanders bemoeien, dan is het een ander verhaal. 

Extra speler
– Soms staan rond de middenlijn spelers net op de lijn (dus in het veld) omdat het spannend is aan het einde van de wedstrijd. Als er dan wordt gescoord is er *geen* sprake van afkeuren vanwege “een extra speler op het veld”. Wees als scheidrechter wel alert op het gedrag van de banken en zorg dat ze het spel niet hinderen. In principe mag 1 persoon staan bij de dugouts. 

Geen geel bij hands en schot op doel 
Een andere belangrijke wijziging is het schot op doel, waar niet langer een gele kaart wordt verwacht. Bij zo’n schot of kopbal op het doel is het vaak twijfelachtig of deze er wel in zou zijn gegaan of wel genoeg vaart heeft om het de keeper moeilijk te maken. Geen gele kaart meer hiervoor. 

Het voorkomen van een doelpunt op de lijn met de hand blijft een overtreding die je met rood bestraft. Daarbij is het duidelijk dat de bal er anders in zou zijn gegaan. 

Gele kaarten in het strafschopgebied geef je nog wel voor handsballen: 
– die duidelijk onsportief zijn (bijv. bal opzichtig boven je hoofd weg slaan) 
– als iemand hiermee wel een kansrijke aanval voorkomt. Denk aan een buitenspeler die het strafschopgebied inkomt, de bal langs een verdediger wil spelen om in kansrijke positie te komen, waarbij de verdediger een strafbare handsbal begaat en de aanval eruit haalt. 

Jeugd onder 13 
In de B-categorie Onder 13 wijzigt ook veel (zoals intrap of indribbelen, self-pass). Fluit je een keer bij je club, dit zijn de nieuwe regels https://www.knvb.nl/assist-wedstrijdsecretarissen/veldvoetbal/aanbod-competities/pilot-vernieuwde-spelregels

De KNVB heeft ook een interessante video online gezet, waarin alles nog eens rustig wordt uitgelegd. Ook met wedstrijdbeelden: