Boeiende avond met Erwin Blank

Op donderdag 17 oktober was betaald voetbalscheidsrechter Erwin Blank te gast bij onze Haagse Scheidsrechters Vereniging. Hij wist de aanwezige bezoekers te boeien met zijn ervaringen als internationaal VAR en door in te gaan op het onderdeel communicatie. Dit laatste onderdeel is dit seizoen weer onder de aandacht gekomen door de nieuwe richtlijnen.

Afgelopen maandag nog was Erwin in Georgië,  waar hij VAR was bij de wedstrijd Georgië – Albanië. De wedstrijd stond onder leiding van Danny Makkelie. Albanië won de wedstrijd door een doelpunt van Kristjan Asllani, spelend bij het Italiaanse Inter.

Sinds het seizoen 2018/19 is er bij alle Eredivisiewedstrijden een VAR en hierdoor is het weekprogramma van betaald voetbalscheidsrechters drukker geworden. Naast scheidsrechter zijn de meeste betaald voetbalscheidsrechters namelijk ook VAR. Tijdens deze avond werd ingegaan op de VAR in het algemeen maar ook op de manier van communicatie met de scheidsrechter. Wanneer mag een VAR wel ingrijpen en wanneer niet? Met deze vraag won Leon Odenkirchen nog een mooie prijs (zie foto). Veel mensen vergeten namelijk dat een VAR ook mag ingrijpen bij een persoonsverwisseling.

Later op de avond werd er ingegaan op de aangepaste richtlijnen van de KNVB. Er moet steviger worden opgetreden tegen commentaar van spelers en trainers. Alleen de aanvoerder mag vragen om uitleg bij de scheidsrechter. Hoe ga je hier als scheidsrechter slim mee om? En moet je alles willen horen? Waar ligt de grens?

Tot slot waren er nog een aantal vragen uit het publiek. Vrijdag 18 oktober is Erwin scheidsrechter bij de wedstrijd De Graafschap – Jong PSV en zondag 20 oktober VAR bij FC Groningen – FC Utrecht. De avond werd afgesloten met een hapje en een drankje.

De HSV bedankt Erwin Blank voor zijn komst naar onze mooie vereniging!