Clay Ruperti weet bezoekers te boeien

Het is donderdagavond en dus de wekelijkse clubavond van onze HSV. Meestal alleen bezocht door de trainende leden, maar vandaag druppelen er rond acht uur ook leden binnen die wij niet zo vaak op de clubavond zien. De reden is duidelijk…. er is een presentatie van Betaald Voetbal arbiter Clay Ruperti.
Om klokslag half negen trapt Clay, na een korte introductie van voorzitter Cor Vogelesang, af met een terugblik op zijn loopbaan als arbiter. Doorspekt met beelden van zijn leiding bij een jeugdwedstrijd tot en met zijn huidige bestaan als arbiter in de KKD. Hij spaart hierbij zichzelf zeker niet en toont situaties uit zijn leerproces die soms tot hilariteit in de zaal leiden. Ook een, volgens één van onze leden twijfelachtige, promotie in het amateur voetbal komt hierbij op een leuke manier ter sprake.
Hierna volgt het onderdeel wel of geen strafbaar hands. Een regel die op dit moment tot veel discussies leidt. Mooie voorbeelden die de zaal worden voorgelegd en die tot verschillende inzichten leiden. Met name de beelden getoond uit verschillende invalshoeken doen meningen veranderen. Daarmee wordt ook gelijk de kracht van zijn presentatie duidelijk. Het zorgt voor een interactieve sessie waarbij de zaal wordt uitgenodigd om deel te nemen.
Tijdens de pauze is er al genoeg gesprekstof onder het genot van een door het bestuur aangeboden consumptie.
Met hulp van Hedi Vogelesang en Boudewijn van Leeuwen, die de bar vanavond verzorgen, worden de dorstige kelen snel gesmeerd.
In deel twee van de presentatie gaat Clay uitgebreid in op de VAR en zijn KNVB inzet hierbij. Hij vertelt over de samenwerking tussen Arbiter en VAR met behulp van voorbeelden waarbij wedstrijd situaties zijn voorzien van de communicatie tussen het arbitraal trio en de VAR en AVAR in Zeist. Ook gaat hij uitgebreid in op de VAR locatie bij de KNVB in Zeist. Een heel interessant onderdeel waarbij een mooi kijkje in de keuken wordt geboden.
Tenslotte wordt de avond op een luchtige manier besloten. Clay heeft wat onderzoek gedaan naar de social media activiteiten van een aantal van de in de zaal aanwezige leden. Doel is om aan te geven dat alles wat je plaatst je kan achtervolgen. De beelden die worden getoond leiden gelukkig alleen tot hilariteit in de zaal. Een mooie afsluiting van een zeer geslaagde avond waarbij het Clay moeiteloos lukte om de zaal ruim anderhalf uur geboeid mee te nemen.
Na een dankwoord van de voorzitter, die Clay voorziet van een bloemetje en een drankje, keert iedereen zichtbaar tevreden naar huis.
Graag snel tot een volgende gelegenheid.

Willem van der Linden

Een kleine impressie